Gerbang Caster KK
please login first if you already become member,if not please register first before you can access this forum.


Universal Members
 
HomePortalCalendarFAQSearchRegisterLog in
Selamat datang ke Gerbang Caster KK

Share | 
 

 Perjalanan Casting bermula sudah...

Go down 
AuthorMessage
belended

avatar

Posts : 55
Join date : 2009-06-12

PostSubject: Perjalanan Casting bermula sudah...   Tue Nov 03, 2009 4:39 am

setelah agak lama menyepi + rehat dari sebarang aktiviti memancing...
kini saya bermula semula...

dalam thread ini akan saya kongsikan perjalanan acara casting... tidak kisah air tawar atau masin...
ditekankan juga bukan hasil yang menjadi ukuran bila casting ni... tapi prosesnya... berkenalan... perkongsian ilmu... pencarian lubuk...
Back to top Go down
belended

avatar

Posts : 55
Join date : 2009-06-12

PostSubject: Re: Perjalanan Casting bermula sudah...   Tue Nov 03, 2009 4:40 am

ni adalah perkumpauan pertama...
hajat mau kasting jalak... tapi hampeh jalak main miskol... mungkin jalak2 di port ni sudah lupa akan aku...


set yg dibawa... tapi saya cuma pakai bc tu saja...



gewang yang dibawa... tapi saya cuma pakai katak siam dgn MF30...


port kasting sudah agak kering...

Hasil kumpau... lokasi sekitar kampung saja... malas mau pegi jauh2... Very Happy
Back to top Go down
belended

avatar

Posts : 55
Join date : 2009-06-12

PostSubject: Re: Perjalanan Casting bermula sudah...   Tue Nov 03, 2009 4:42 am

ini pula sesi perkumpauan yang pertama bagi kategori air masin...
casting di kawasan Sutera Harbour KK pada 31hb Okt...
1st time test port ni... join dgn geng KPN, huntez dan Team Ombak Biru...
lebih pada penggunaan spoon... kemudian tukar ke bulu... minow... popper dan pencil
hasil kumpau...

Ahlul yang terlibat...


hardlena...


Kapten Ombak Biru sedara Dahlan...


Pisang(kiri) & Ampulur...


ini bukan layan bottom... tapi tgh rest borak2 sambil makan kuih raya sponsored by sedara Ampulur...


Kasting sampai panjang tangan... yg sangkut di mata kail cuma benda rasanya obor2... gambar ni out of focus...



Sebab lepas kasting kena masuk opis... tepaksa rendam gewang dalam cawan di opis... dan jemur juga... hahahahahaha...

seronok sebab lepas lama rest mancing dapat kasting walaupun kumpau... besala... otai kumpau... Very Happy
dan juga dapat kenal orang... cuma tak sempat pi ngeteh sebab masing2 ada urusan masing2...
harap sabtu depan air cantik sebelah petang... mau test petang pula... Very Happy
Back to top Go down
Pakcik P
Administrator
Administrator


Posts : 87
Join date : 2009-05-25
Location : Membakut- Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Perjalanan Casting bermula sudah...   Wed Nov 04, 2009 4:49 pm

wah good capture..nda sangka plak c blended ni orang yang aku dapat jumpa hari tu...saya sendiri pun nda prasan yang bro blended ada join trip casting hari tu..hahaha
Back to top Go down
http://gckk.forumotion.com
belended

avatar

Posts : 55
Join date : 2009-06-12

PostSubject: Re: Perjalanan Casting bermula sudah...   Thu Nov 05, 2009 3:47 am

hehehehehehe...
sabtu ni akan try kasting di tali air likas... mungkin start seawal jam4 ptg...
mari la join...
Back to top Go down
belended

avatar

Posts : 55
Join date : 2009-06-12

PostSubject: Re: Perjalanan Casting bermula sudah...   Sun Nov 15, 2009 6:58 pm

Assalamualaikum dan salam sejahtera…

Setelah beberapa komplot casting yang berkesudahan dengan kumpau… akhirnya satu trip ke kolam bayar dijalankan tanpa kompromi bgai menghilangkan badi kumpau sebelum ianya meresap lebih jauh… hasil racun dari sedara jifat, aku dan 2 orang lagi geng KPN iaitu RealSnail dan Jalakman memilih 14 Nov 09 sebagai tarikh untuk komplot membuang badi kumpau ini…

Tiba agak lewat di tempat perjumpaan yang dijanjikan… tidak menghalang niat suci kami meneruskan perjalanan dan tiba ke kolam tu seperti yang dirancangkan… kira2 jam 8.39 pagi kami sudah memulakan acara casting dengan menjadikan kolam CnR sebagai sasaran…


Apa pun bayar wang tebusan dulu…


Pemandangan kolam…


Set2 ahlul trip… set biasa2 saja… hahahahaha…

Selepas masing2 membuat bayaran di kaunter… kami terus setup pancing dan mula casting… balingan pertama dari RealSnail terus mendapat sambaran… namun lucut akibat split ring terkangkang… tak pa lessen P dulu… huhuhuhuhuhu…

Aku pun terus cast lagi dan spinner+grub terus disambar ikan… agak kalut juga disebabkan aku guna BC dan 1st kena ikan guna set tu… tapi ikan pertama berjaya juga didaratkan pada minit2 awal…


Aku dengan ikan pertama… spisis bawal…

Selepas itu sambaran demi sambaran diterima dari kami bertiga… ikan dalam kolam ni macam tak pernah nampak gewang… seterusnya layan gambar la pula sebab sumber gambar dari 3 kamera… jadi aku tak tau mana yang dulu dan mana yang last… hahahaha…

Mula2 kita tengok aksi aku, RealSnail dan Jalakman dengan hasil bawal…






Hasil bawal menggunakan SP…


Bawal makan spoon…


Bawal foul hook popper…

Buleh dikatakan ikan paling banyak didaratkan pada hari tu bawal ni la… memang galak hentam SP… sampai malas mau ambil gambar… tapi cukup best layan guna set ringan…

Seterusnya kita tengok hasil kerapu pula…


Jalakman dengan kerapu…


RealSnail dengan kerapu…



Kerapu lagi…


Kerapu dengan SP eupro murah…

Rata2 saiz kerapu yang didaratkan adalah macam yang di atas tu la…pantang SP lalu tempat beliau lepak pasti diterkam…

Dan akhirnya kita layan gambar ikan target kami pula iaitu siakap…


Sekap pertama hari tu guna spoon Seahawk Altima RM5…





RealSnail dengan hasil sekapnya… hasil meggunakan SP…


Aku dengan sekap terhalus sekali… huhuhuhu…


Spinner+grub pun laku juga… tapi dalam kes ni split ring terbuka bila sekap membelit tali ke reba…

Tempoh masa 3jam yang kami ambil hampir tamat dan Jalakman kelihatan agak tertekan kerana belum berhasil menaikkan sekap… asyik lucut saja… namun berkat kesabaran dan ketekunan beliau yang tinggi… berjaya juga menaikkan sekap dan sekaligus menjadi sekap terbesar trip ni…


Jalakman dengan sekap…

Bantu membantu itu penting… oleh itu bila kawan kita mendapat ikan terbesar kita seharusnya membantu bergambar dengan ikan beliau…


Dan dalam masa yang sama… jika ada sahabat yang lain agak sesuai jika beliau turut sama menghulurkan bantuan dengan menginterprem di belakang...


Bantuan juga buleh dihulurkan dengan beraksi dengan sekap kawan dalam posing yang tersendiri…


Close up sekap Jalakman dengan SP ijau…


Dan sekeping lagi dengan set utk rekod simpanan…


Penyampaian PATches kepada ahli yang mendaratkan sekap terbanyak… sekadar sumbangan dari PAT Sabah… hehehehehe…


Bergambar kenangan sebelum balik…


Inilah lokasi pancingan kami… insya’Allah dalam masa terdekat ni aku akan ripit semula…

Secara keseluruhan trip ni bagi kami berjaya… masing2 dapat merasa tarikan sekap yang diidamkan walaupun ianya sekadar sekap kolam… ini kerana… sekiranya sekap itu bermastautin di dalam gelas sirap sekalipun ianya masih dikenali sebagai sekap dan tak akan bertukar menjadi ikan dari spisis lain…

Sekian laporan tak seberapa ni… mohon maaf sekiranya ada kesilapan dan terima kasih…
Back to top Go down
liamliam



Posts : 1
Join date : 2010-05-17
Age : 33
Location : kota kinabalu

PostSubject: Re: Perjalanan Casting bermula sudah...   Fri May 21, 2010 11:08 am

can i know whr is the location? the rikaraya fishing park.. thx alot..
Back to top Go down
Pakcik P
Administrator
Administrator


Posts : 87
Join date : 2009-05-25
Location : Membakut- Kota Kinabalu

PostSubject: Re: Perjalanan Casting bermula sudah...   Fri Jul 02, 2010 12:40 pm

liamliam wrote:
can i know whr is the location? the rikaraya fishing park.. thx alot..

rikaraya terletak di kota belud..
Back to top Go down
http://gckk.forumotion.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Perjalanan Casting bermula sudah...   

Back to top Go down
 
Perjalanan Casting bermula sudah...
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Dorchester casting
» dorchester casting...
» dorchester casting?
» weymouth casting club
» 1. Try pushing a alka seltzer tablet down the throat of your deadbait before casting.

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Gerbang Caster KK :: WAR ZONE :: Laporan Memancing-
Jump to: